CIA och shejker stödde upproret
Filed under utrikes on 3/26/2011 by Author: red.

CIA och shejker bakom upproret
 
Peter Dale Scott, en f d kanadensisk diplomat har undersökt den libyska motståndsrörelsen. Utan att göra anspråk på någon fullständig analys visar hans fynd ändå att "folkupproret" har utländska kopplingar.

- Libyens Nationella räddningsfront (NFSL) bildades i Tchad på 80-talet med stöd från Saudiarabien, USA, Frankrike, Egypten, Marocko, Israel och Irak. 1989 rapporterades fronten ha 2 000 libyska soldater under utbildning i Tchad. En plan för att störta Gadaffi 8 maj 1984 misslyckades. 1985 avslöjade Washington Post planen, sedan kongressledamöter som motsatte sig den hade skrivit i protest till president Reagan.

2005 hölls "Nationella konferensen för den libyska oppositionen" i London med deltagande av FNSL, som även hade en egen kongress i USA i juli 2007.

- Nationella konferensen för den libyska oppositionen (NCLO) uppges idag inkludera NFSL och sponsras av USA.

- Al-Jama'a al-Islamiyyah al-Muqatilah bi-Libya (libyska islamiska kampgruppen, LIFG) bildades 1985 av hemvändande veteraner från Afghanistankriget. En del av medlemmarna uppgavs ha förenats med al-Qaida. 1996 utfördes ett mordförsök mot Gadaffi. I februari 2004 utpekade CIA-chefen George Tenet LIFG som "ett av de mest omedelbara hoten" mot USA:s säkerhet.

Många av LIFG:s ledare fängslades av Gadaffi men släpptes successivt sedan de lovat bättring. Abudl Hakim al-Hasadi återvände till Derna, som under Irakkriget blivit känt för att ha levererat ett stort antal självmordsbombare till Irak. De sista 110 medlemmarna av LIFG frigavs dagen efter upproret i Libyen börjat 16 februari 2011.

LIFG var inblandat i ett uppror i Benghazi i september 1995 och ett mordförsök mot Gadaffi i februari 1996. Det finns uppgifter om att LIFG finansieras av Osama bin Ladin, men också om att organisationen tolererats av Storbritannien och kunnat bedriva logistiskt stöd och ekonomiska insamlingar därifrån.

Även från furstendömet Qatar, mest känt för att husera TV-stationen Al Jazeera, rapporteras stöd ha kommit till LIFG (enligt uppgifter från den amerikanska kongressens utredningstjänst).

- Nationella övergångsrådet. Erkänns av Frankrike som Libyens lagliga regering och stöds av USA. Hela ledningen är rekryterad från en och samma stam.

Ekonomiskt stöd från oppositionen har kommit från Saudiarabien. Kung Abdullah, som själv har problem med opposition och infört totalt demonstrationsförbud, hatar Gaddafi, som han anklagar för ett attentatsförsök i fjol. Att Egypten försett oppositionen med vapen är väl känt. Hani Souflakis, en libysk affärsman i Kairo, fungerar som koordinator.

Mest oroande är uppgifter från amerikansk underrättelsetjänst om att 60 procent av Libyens tidigare förråd av senapsgas, som landet förpliktat sig att förstöra, skulle finnas kvar i förråd på gränsen till Egypten och nu kunna komma i händerna på upprorsmännen.

Läs hela artikeln på www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23947

- red


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!
Developed by Expinion.net