Chavez död
Filed under utrikes on 3/6/2013 by Author: red.Chavez dödHugo Chavez rapporteras idag ha avlidit i sin cancer. Det är en stor förlust för världens alla frihetsälskande. Han inledde en helt ny era i Latinamerika. Sedan den kubanska revolutionen hade Latinamerikas historia varit en lång serie nederlag. Med Chavez inleddes en folklig vänstervind som faktiskt påverkat maktbalansen i världen.

För det egna landet innebar Chavez ledning en rad viktiga reformer. Kuba fick olja i utbyte mot tusentals läkare samtidigt som utbildningen på allvar kom ut till de fattiga massorna.

Mot sig hade Chavez en tämligen kompakt mediaopinion, vilket återspeglade såväl den urbana medelklassens orientering mot USA och ett konkret amerikanskt inflytande. Men gång på gång gick Chavez ut till folket och fick dess stöd.

Även i det personliga var Chavez övertygande. När han träffade Obama överlämnade han förstås ett exemplar av Eduardo Galeanos "Latinamerikas öppna ådror". I sin bildningsiver vill han inte lämna den minst begåvade på efterkälken.

När George W Bush invaderade Afghanistan var Chavez såvitt jag minns den enda statsledare som agerade snabbt och med hjärta.

Med ett antal bilder av bombade afghanska barn framför sig ställde han den retoriska frågan: Är detta vad USA kallar frihet?

Stefan LindgrenFler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Ola Jordán, Posted on 3/7/2013
En utmärkt dokumentär som visar bakgrunden till den bolivarianska revolutionen och Hugo Chavez väg till makten i Venezuela och varför han hade folkets stöd: Venezuela Bolivariana: People and Struggle of the Fourth World War
http://archive.org/details/Venezuela_Bolivariana_VEN_2004


Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net