Navalnyj rör om i grytan
Filed under utrikes on 2/28/2013 by Author: red.

Navalnyj rör om i grytan


Ett avslöjande av bloggaren Aleksej Navalnyj har rört om rejält i den politiska grytan.

En framstående dumaledmot för ”Enat Ryssland” (ER), Vladimir Pechtin, ljög för väljarna när han sa att han inte ägde egendom utomlands. Det visade sig att han ägde ett hus i Florida, USA, och avslöjandet tvingade honom att avgå. Nu väntas en rad andra ledamöter i ER avgå innan de blir avslöjade.

I fredags avgick ER-ledamoten Anatolij Lomakin, i tisdags hans kollega Vasilij Tolstopytov och en fjärde, Aleksej Knysjov avgick i oktober. Aleksej Navalnyj säger att han har uppgifter om att ytterligare tre dumaledamöter har odeklarerade tillgångar i utlandet. Sina uppgifter har Navalnyj fått av en mystisk ”Doktor Z” som nu visat sig vara en rysk fysikprofessor som lever och arbetar i Spanien, Andrej Zajakin.

Avslöjandena har väckt spekulationer om huruvida Putin kan tänkas helt göra sig av med Enat Ryssland, som i mycket blivit en belastning. Av ER:s 238 dumaledamöter är 82 även medlemmar vi Folkfronten, som vid behov skulle kunna ta över rollen som stödparti. För Putin kommer Navalnyjs avslöjanden mycket lägligt eftersom de bekräftar hans idéer om att ”ingen affärsman får vara politiker”.

Izvestija går så långt som att påstå att Navalnyj ”arbetar för Kreml” och andra bedömare talar om det som händer som en verklig demokratisering och en “ny perestrojka”.

russiatoday 21/2, gazeta.ru 20/2

Prenumerera på Ryska posten blir du varje måndag uppdaterad om de viktigaste ryska nyheterna. Gratis provmånad - red@ryska-posten.se.


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Kersin Berminge, Posted on 3/2/2013
För mig ser det solklart ut som smuts som grävts upp av USA och för att smutskasta hela det politiska etablissemanget i Ryssland, inför en kommande splittringsoffensiv.


Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net