Fortsatt utpressning mot Iran
Filed under utrikes on 2/28/2013 by Author: red.

Fortsatt utpressning mot Iran


Två dagar av kärntekniska samtal mellan Iran och 5+1-gruppen (de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd och Tyskland) slutade på onsdagen med en överenskommelse om att återvända till Almaty, Kazakstan, för vidare förhandlingar 5 och 6 april.
 
De båda sidorna enades också om att träffas på expertnivå i Istanbul den 18 mars.
 
De sex länderna som alla har kärnvapen på sina territorier misstänker alla att även Iran vill skaffa sig detta hemska vapen.

För att upprätthålla sitt kärnvapenmonopol är de berätta att svälta Irans befolkning med sanktioner - och vissa av dem är även beredda att starta krig för att påtvinga Iran sin vilja, trots att det enda Iran hittills gjort är att utnyttja sin rätt till fredlig utveckling av kärnteknik.

På mötet föreslog 5+1-länderna att vissa lättnader i USA:s och EU:s i sig olagliga sanktioner  ska genomföras i utbyte mot att Iran upphör med all anrikning av uran upp till 20-procentig renhet, vilket teoretiskt skulle kunna användas i kärnvapen. Dessutom kräver man att Iran stänger anrikningsanläggningen
Fordo och överlämnar hela sitt lager av 20-procentigt uran till monopolstaterna.
 
Men frågan är hur seriöst förslaget till Iran är. En amerikansk tjänsteman förnekade att 5+1-staterna hade erbjudit sig att avbryta sanktionerna mot Irans oljehandel, som vore den enda substatiella eftergiften.
 
Irans huvudkrav är att dess rätt till anrikning av uran, såsom anges i icke-spridningsavtalet, skall erkännas.
 
Mötet i Almaty var det första mellan 5+1-länderna och Iran på åtta månader.
 
Irans chefsförhandlare Saeed Jalili sade i en kommentar som citeras av den i EU förbjudna iranska TV-kanelen Press TV att 5 +1 gruppen hade varit "mer realistisk" än i tidigare diskussioner.
 
"Vissa förslag från 5 +1 gruppen var mer positiva än dem som uttryckts i det förflutna", sa Jalili på en presskonferens.
 
Om erbjudande om lättnader i sanktioner i utbyte mot att stoppa anrikning av uran till en renhetsgrad på 20 procent, sa Jalili: "Alla förslag som erbjuds och är avsedda att vara förtroendeskapande bör erkänna den islamiska republikens nukleära rättigheter, inklusive rätten till anrikning av uran. "
 
"Produktionen av kärnbränsle anrikat till 20 procent för att möta våra behov är vår omistliga rätt ... ".

Jalili pekade också på att förtroende är en ömsesidig process, som förutsätter att alla "
fientliga rörelser mot den iranska nationen stoppas".
 
Beträffande Fordo sa han att det är en laglig anläggning som IAEA informerats om och som står under tillsyn av myndigheten.
 
PressTV 27 februari


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net