Kina sjösätter ny fregatt
Filed under utrikes on 2/26/2013 by Author: red.Kina sjösätter ny fregattKina har släppt detaljer om en ny fregatt som ska vara svår att upptäcka med radar, rapporterar Russia Today. Det är en del av en militär moderniseringsprocess som påskyndas av USA:s och Japans aggressiva hållning i de sjörättsliga konflikterna  i regionen.

Det första fartyget av typ 056 Jiangdaoklass-fregatter har överlämnades till Folkets befrielsearmés marin (PLAN) i Shanghai, där ett av landets största örlogsvarv ligger.

Stealth fregatt nummer 586 är en ny design med lutande ytor gjorda så rena som möjligt. Den har avancerad teknik som gör den svårare att upptäcka med radar och andra metoder, sa den kinesiska flottan på sin hemsida.

Kinas nya fartyg är beväpnat med en 76-mm-kanon baserad på den ryska AK-176 . Den huvudsakliga anti-ship beväpning består av YJ-83  kryssningsrobotar. Den primära luftvärnsrustningen är ett FL-3000N  missilsystem. Fartyget är utrustat med ett helikopterdäck i aktern.

Fartyget är betydligt mindre än USA-fregatter, ca 95,5 meter långt och kategoriseras som korvett.

Fartyget kräver en besättning på 60 man, en tredjedel av äldre fregatter. Detta ger fördelar i effektivitet, enklare utbildning och rekrytering.

Nitton ytterligare fregatter av denna typ planeras.

Den marina upprustningen kommer sedan kinesiska och japanska fartyg har förföljt varandra i månader runt de omtvistade Senkakuöarna i Östkinesiska havet. Senast uppblossande konflikten i slutet av januari när en kinesisk fregatt påstås låst sin vapenradar på ett japanskt fartyg, enligt Japans försvarsdepartementet.

Kina har de näst största försvarsutgifterna i världen efter USA och följt av Ryssland enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut SIPRI.

Kina har också arbetat på en ny generation stealth flygplan. Flygprov för tvåmotoriga Falcon Eagle genomfördes i nordöstra Kina i oktober förra året.

Den kinesiska flottan har nu ca 80 krigsfartyg, inklusive sitt första hangarfartyg, Liaoning, som är byggt på det sovjetiska hangarfartyget "Varjag". Efter Sovjetunionens kollaps hamnade "Varjag" i Ukraina. År 1998 köpte Kina fartyget utan motor eller vapen.

Aleksej Arbatov, forskare vid IMEMO RAN, ett institut vid den ryska vetenskapsakademin diskuterade nyligen i ett föredrag i Valdaj hur Ryssland bör ställa sig till Kinas växande betydelse. Enligt Arbatov kommer förhållandet USA-Kina att bestämma världspolitiken under de närmaste decennierna.

Enligt honom, och han är säkert representativ för en stor västinriktad fraktion av den ryska eliten, bör Ryssland inte samarbeta med Kina, utan istället verka för en multipolär världsordning.

Rysslands nuvarande politik, sa han samtidigt, lägger dock större vikt vid samarbetet med Kina än med väst.

red


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net