Nato angriper sjukhus i Afghanistan
Filed under utrikes on 2/26/2013 by Author: red.

Nato angriper sjukhus i Afghanistan


Den i EU förbjudna iranska TV-kanalen Press-TV rapporterar idag om växande missnöje i Afghanistan mot att USA-trupper genomför raider mot sjukhus för att gripa sårade motståndsmän.

En allians av hälsoorganisationer (AHO) säger att det har fått rapporter om att vårdcentraler i hela Afghanistan ofta har utsatts för raider av USA-ledda styrkor.

Alliansen har krävt att afghanska styrkor och utländska trupper omedelbart stoppar stormningarna av medicinska anläggningar i det krigshärjade landet.

Detta sker efter att Svenska afghanistankommittén (SAK) protesterat mot att Natos styrkor stormade dess klinik i centrala Wardak-provinsen, övertog byggnaden och använde den som ett fängelse och militär kommandocentral.

Efter attacken som ägde rum i oktober 2012, utfärdade Andreas Stefansson, en SAK-chef, ett uttalande som sa att Natos angrepp på kliniken var ett "helt oacceptabelt brott mot alla fastställda regler."

"De flesta icke-statliga organisationer som bedriver sjukvård i det här landet upplever nästan varje månad att det begås sådana brott i olika provinser", tillade Stefansson.

Sedan dess har USA-ledda trupper invaderat sjukhusbyggnader flera gånger.

Enligt Genèvekonventionerna ska medicinsk personal tillsammans med fasta och mobila sjukvårdsenheter respekteras av alla stridande parter, och får inte bli attackerade under några omständigheter.


Press TV 26/2


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net