Ödeläggelsen av Syrien kan fortsätta
Filed under utrikes on 2/20/2013 by Author: red.Ödeläggelsen av Syrien kan fortsätta


EU:s utrikesministrar fattade i måndags beslut om att 1) förlänga vapenemargot mot Syrien, som hindrar Storbritannien och Frankrike att sända vapen legalt till den 70 000 man starka internationella interventionsarmén och 2) begära att Syriens president Bashar al-Assad ställs inför rätta för krigsförbrytelser.

Båda besluten saknar praktisk betydelse. Storbritanniens utrikesminister William Hague besökte idag Qatar för att samordna Qatars och Saudiarabiens vapensändningar till interventerna. Qatar och Saudiarabien är inte bundna av embargot och är inställda på att öka vapeninsatsen. USA och Storbritannien kan alltså utrusta interventionsarmén utan  att smutsa sina egna händer.

Till skillnad från USA har Qatar inga hämningar mot att beväpna al-Qaida-klonen Nusrafronten i Syrien.

Beslutet om att ställa al-Assad inför rätta är poänglöst eftersom det krävs att FN:s säkerhetsråd ställer sig bakom.

Enligt Saudiarabiens utrikesminister Saud al-Faisal, som framträdde på en presskonferens i Riyadh den 12 februari ger de saudiska vapnen bara det syriska folket en möjlighet att "försvara sig". Han är naturligtvis medveten om att interventionsarmén har en målsättning som en majoritet av syrierna avvisar. De önskar inte byta sitt samhälle mot ett samhälle av saudisk typ.

I januari krävde den saudiske underrättelsechefen  prins Turki al-Faisal (tidigare felaktigt rapporterad dödad i ett syrisksponsrat terrordåd) att Washington ger klartecken att skicka pansarbrytande missiler och luftvärnsmissiler till jihadisterna för att "jämna ut spelplanen" (level playing field). Hur en jämnare spelplan ser ut i praktiken framgår av bilder från jihadistkontrollerade delar av Aleppo i New York Times idag.

Scenariot är detsamma i östra Damaskus där jihadisterna bitit sig fast i helt ödelagda kvarter i sex månader nu. De tycks oåterkalleligt begivna på att ta ett strupgrepp på Syrien, ödelägga dess relativt moderna bostäder och infrastruktur och ta kontroll över kommunikationer, energi- och vattenresurser för att framtvinga en kollaps. Det kanske lyckas. Ryssland och Egypten är i full färd med att evakuera sina medborgare.

Trots allt finns det även i Saudiarabien återhållsamma röster som minns attt al-Qaida har det saudiska kungahusets störtande på sitt program.

Saudiarabiens stormufti, shejk Abdul-Aziz bin Abdullah Al al-Sheikh, varnar saudiska ungdomar mot att åka till Syrien för jihad, och rådde dem att be och skicka materiellt stöd genom "vanliga kanaler", rapporterade al-Jazirah 7 januari.

Idag stupade en dansk medborgare som tagit värvning hos jihadisterna i Syrien.

red
Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Kalle Gustavssson, Posted on 2/22/2013
För snabb översättning.
Turki al-Faisal är en tidigare underrättelsechef.
Bandar bin Sultan är chef för underrättelsetjänsten. Och det var han som påstods blivit mördad.
Ryska nyhetsbyrån Voltaire kom med den falska nyheten. Som utan reservationer återgavs även på Nyhetsbanken.


Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net