Bildt vs. Hague
Filed under utrikes on 2/18/2013 by Author: red.

Bildt vs. Hague


Storbritannien kämpar med stöd av en handfull EU-allierade för att häva EU:s vapenembargo för att legalisera sina vapensändningar till den syriska interventionsarmén av utländska rebeller som enligt regeringen i Damaskus nu uppgår till 75 000 man..
 
På EU:s utrikesministermöte idag måndag, krävde den brittiske utrikesministern William Hague ändringar i den befintliga vapenembargot "så att vi kan erbjuda ett bredare utbud av stöd till den syriska koalitionen." "Vi ger dem ett starkt politiskt och diplomatiskt stöd. Vi måste också ge dem stöd i form av utrustning  för att hjälpa dem att försöka rädda människors liv", tillade han. "Jag tror att det finns ett bredare utbud av utrustning som vi kunde ge dem."

Men Storbritannien fick inte mycket stöd på mötet.
 
"Jag ser inte något behov av att ändra embargot, jag tror inte att det skulle vara meningsfullt att skicka fler vapen till Syrien", säger Österrikes Michael Spindelegger, och fick medhåll från Cypern, Sverige och Spanien.
 
EU:s omfattande sanktioner mot Syrien löper ut i slutet av månaden och att förnya paketet kräver enhällighet.
 
Storbritannien och Frankrike hade sett det som en möjlighet att börja skicka vapen legalt till den syriska multinationella interventionsarmén.

Men Frankrike verkar ha svalnat, liksom även EU:s utrikes chef Catherine Ashton, en brittisk baronessa som representerar London i Europeiska kommissionen.
 
"Att leverera vapen kan vålla en ny militär balans på marken", sade en intern dokument i frågan utarbetades för medlemsstaterna genom Ashtons tjänst.
 
"Men det kan också underblåsa ytterligare militarisering av konflikten, öka risken för spridning bland extremistiska grupper och vapenspridning i en Syrien efter Assad", heter det i dokumentet.
 
"I stort sett alla EU-beslut om att vapen överföring till oppositionen bör ta hänsyn till internationell rätt", heter det också.
 
Luxemburgs minister Jean Asselborn, en stark röst på den europeiska diplomatiska scenen, utfärdade en sträng varning om risken för att förvärra situationen.
 
"Det finns ingen brist på vapen i Syrien, snarare tvärtom. Många saker saknas i Syrien, dock inte vapen", sade han. "Fler vapen kommer att innebära fler dödsfall."

Sveriges Carl Bildt betonade också den dåliga tajmingen för alla sådana steg och menade att EU istället bör "koncentrera maximalt stöd" på nuvarande insatser för en politisk lösning.

För drygt en vecka sedan vill Frankrikes president Francois Hollande häva vapenembargot, men säger nu att detta bara kan ske "om vi är säkra på att det inte finns några ytterligare möjligheter för politisk dialog".
 
I Mali slåss Frankrike med rebeller som beväpnat sig med västerländska vapen från Libyen, påpekade en EU-tjänsteman.
 
källa: afp


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net