Falska dödssiffror förvärrar konflikter
Filed under utrikes on 2/15/2013 by Author: red.

Falska dödssiffror förvärrar konflikter


Mer än två månader efter att FN: s aviserade "chockerande" nya förlustsiffror för Syrien, uppskattar dess höga kommissionär för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, att antalet döds "förmodligen närmar sig 70 000".

Men frågan är om dessa dödssiffror på något sätt har varit till hjälp i den två år långa konflikten:

Har de hjälpt rädda syriska liv? Har de fått oförsonliga fiender att söka en politisk lösning? Eller kanske de har de bidragit till en upptrappning av krisen genom att peka finger och fördjupa klyftorna? frågar Sharmine Narwani retoriskt.

Dödssiffror har blivit en mycket politiserad verksamhet i moderna krig. I fallen Syrien, Irak, Darfur, Demokratiska republiken Kongo och på andra håll, har dödssiffrorna rutinmässigt manipulerats, blåsts upp eller bagatelliseras - ett verktyg för att främja politiska intressen.

Som för att understryka den poängen, meddelade Libyens nya regering nyligen att dödssiffrorna hade överdrivits under 2011 års libyska inbördeskriget, att antalet döda på båda sidor uppgick till 5 000 sammanlagt - långt från de rapporterade tiotusentals offer som utlöste  Natos "humanitära" interventioner.

Syriens dödssiffra hoppade från 45 000 till 60 000 tidigare i år, en siffra som samlats in av en FN-sponsrat projekt för att integrera data från sju separata listor. De nya siffrorna citeras rutinmässigt av politiker och media och används för att uppmana till utländsk intervention i konflikten.

Men Rami Abdulrahman på Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter (SOHR), vars data om dödsfall ingår i dessa beräkningar  kallar FN:s arbete "politiskt" och resultatet "propaganda".

Abdulrahman, vars dagliga dödssiffror ofta citeras i västerländska media, hävdar att många av FN:s förluster inte existerar. En dag då han rapporterade 21 döda, rapporterade FN 40 döda.

När jag intervjuade FN:s talesman Rupert Colville i januari medgav han: "I de flesta fall kan vi inte bevisa att dessa människor har dött."

Benetech är ett företag som på uppdrag av USA:s försvarsdepartement granskar dödsrapporterna från Syrien. Benetech redovisar en del intressanta siffror: Endast 7,5% är kvinnor och den största gruppen är män mellan 20 och 30 år , dvs. män i vapenför ålder. Det tyder på att det stora flertalet döda är män som stupar i strid.

SOHR:s statistik bekräftar denna bild. Den 27 december, rapporterade Abdulrahman 148 våldsamma dödsfall i Syrien för den dagen: 49 rebeller, 42 soldater, tre avhoppare, och de resterande 54 som sannolikt är en blandning av icke-stridande civila och oidentifierade rebeller.
 

Enligt SOHR:s försiktiga beräkningar är minst två tredjedelar av de döda beväpnade män, vilket ger en annan bild av än den "slakt på civila" som media rapporterar om. Och även de som klassas som civila dödsoffer är ofta militära.

Men uppskruvade tal för civila dödsoffer kan tjäna som argument för  väststödda "humanitära interventioner" i Mellanöstern och Nordafrika på bekostnad av olika typer av politisk förhandlingslösning som faktiskt kan minska eller stoppa dödandet.

Media borde hjälpa oss att undvika en sådan manipulering genom att ställa frågor om rapporterade dödsfall, skriver Narwani. Hur har dessa dödsfall verifieras? Är de stridande? Vem dödade dem? Hur vet vi det? Vem tjänar på dessa dödsfall? Var detta en våldsam död eller en följd av förskjutning? Hur är det ens möjligt att räkna alla dessa döda mitt i rasande konflikt?

Siffror utan sammanhang eller ens säkert underlag kan framkalla och eskalera en konflikt, vilket leder till ännu mer blodbad, slutar Narwani.

Guardian  15/2


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net