Oppositionen redo tala med Asasad
Filed under utrikes on 2/11/2013 by Author: red.

Oppositionen redo tala med Asasad


Ledaren för Syriska nationella koalitionen för oppositionsstyrkor Ahmad Moaz al-Khatib är redo att förhandla med Bashar al-Assads företrädare.

Förhandlingarna ska gälla sätt att överlämna makten med minimal blodsutgjutelse och förstörelse, har al-Khatib skrivit på sin Facebook.

Det återstår att se om koalitionen har några villkor för samtalen som blir oantagbara för Syriens president och regering. Tidigare har man ställt som villkor att förhandlingarna ska ske på oppositionskontrollerade områden i norra Irak.

Damaskus vill knappast erkänna att sådana finns.

al-Khatibs omsvängning kan tolkas på flera sätt:

1. Oppositionen har lidit svåra förluster runt Damaskus och Hama.

2. Situationen i Aleppo är mycket tvetydig. Missnöjet med islamisterna stiger.

3. Västvärldens misstro växer i och med att al Nusra-fronten tagit ledningen för motståndet på fältet. al-Nusra är en terroristorganisation, även enligt USA.

Russia Today 11/2

PS. Iraks premiärminister Nuri al-Maliki lovprisade Bashar al-Assad för hans visdom och förutspådde att regimen i Syrien aldrig faller.

I Kairo gav Maliki en intervju till tidningen Asharq al-Awsat. Han sa så här: ”Jag känner Syrien väldigt bra. Alawiter ska tillsammans med andra minoriteter föra kampen mot extremistiska sunniter. Det förklarar varför både deras män och kvinnor deltar i kampen. Det är ett krig för överlevnad”.

Enligt Maliki, har Assad större chanser till överlevnaden eftersom han ”har djup politisk syn”. Maliki betonade att den främsta orsaken till syriska kriget är Turkiets spel som vill kontrollera Irak, Syrien och till och med Egypten.

Russia Today 9/2


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net