Moskva väntar på syriska fredssamtal
Filed under utrikes on 2/9/2013 by Author: red.

Moskva väntar på syriska fredssamtal


Moskva väntar nu på Syriens utrikesminister Walid Muallem och ledaren för oppositionskoalitionen Ahmed al-Khatib. Detta bekräftas av vice utrikesminister Michail Bogdanov.

Uttalandet gjordes av den ryska diplomaten trots att Damaskus har avvisat de villkor för förhandlingar som al-Khatib tidigare ställt, nämligen att president Bashar al-Assad avgår.

Det finns kontakt mellan parterna, men än så länge inga reella resultat, konstaterade Michael Bogdanov. Moskva ser som sin roll att övertyga syrierna att omedelbart stoppa blodsutgjutelsen, stoppa förstörelsen av sitt eget land och komma till förhandlingsbordet, sade en högt uppsatt rysk diplomat. Han gjorde det klart att Moskva förväntar sig att samtalen gör framsteg i denna riktning.

Under den gångna veckan försökte  Ryssland och Kina få parterna i konflikten att komma överens om att inleda förhandlingar, men  misslyckades. Utrikesminister Sergej Lavrov diskuterade förra helgeni helgen i samband med den säkerhetspolitisk konferensen i München  idén om rundabordssamtal
med oppositionsledaren al-Khatib.

Den s
yriska oppositionskoalition är redo att förhandla, men kan inte överge sitt krav på att president Assad först ska avgå.

I Beijing misslyckades Kina med att övertyga Syriens biträdande utrikesminister Syrien Feysal al-Miqdad göra ett steg för att tillmötesgå den syriska oppositionskoalitionen.

Enligt "Rysslands röst" kan bristen på resultat inte kallas "sammanbrott" i förhandlingarna eftersom de inte ens startat.

Enligt den ryske orientalisten
Sayed Gafurov har den syriska regeringen uppdragit åt doktor Ali Haider, en framstående oppositionell, som upptagits i regeringen som minister för nationell reglering, att föra förhandlingarna med oppositionskoalitionen.

"Hans taktik är att förhandla med specifika individer. Han kommer överens med dem sedan blodsutgjutelsen på det territorium de kontrollerar upphört."

Även om försöken att få till stånd förhandlingar på central nivå hittills misslyckats har oppositionen ändå accepterat tanken på förhandlingar. En bidragande orsak till det är att Islamska staternas organisation (OIC) toppmöte nyss avslutats. 56 muslimska länder (Ryssland är observatör i organisationen) har uttalat sig för en förhandlingslösning.

OIC välkomnar de ansträngningar som FN:s och Arabförbundets särskilde representant för Syrien, Lakhdar Brahimi, har gjort. Lakhdar Brahimi föreslår bl.a. att återinföra de internationella observatörerna i Syrien.

Under den syriska krisen har redan över 20 delegationer som företräder både Damaskus och oppositionen besökt Moskva. Förutom Ryssland arbetar Kina på samma spår medan övriga permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd, liksom många arabiska och europeiska länder har valt att ignorera Damaskus.

Detta är kanske en av de viktigaste anledningarna till att det ännu inte blivit möjligt att få alla parter i konflikten att sätta sig vid förhandlingsbordet, säger "Rysslands röst".

http://rus.ruvr.ru/2013_02_09/Itogi-nedeli-Rossija-dobivaetsja-primirenija-Damaska-i-oppozicii/


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net