Nusrafronten tar över
Filed under utrikes on 2/8/2013 by Author: red.

Nusrafronten tar över


Ruth Sherlock, Daily Telegraphs Syrienkorrespondent, skriver från Aleppo om den konflikt mellan ideologier som avgör oppositionens framtid.

Och under de senaste veckorna är det Jabhat al-Nusra, en radikal jihadist-grupp, svartlistad av USA som terrorister, och en grupp som vill att Syrien ska bli kompromisslöst islamisk stat styrd av sharia, som har haft överhanden framför de moderata krafterna.

Gruppen är väl finansierad - förmodligen genom etablerade globala jihadistiska nätverk - i jämförelse med moderaterna. Samtidigt klagar prodemokratiska rebeller på att deras stöd från utländska regeringar har sinat på grund av oro för radikala islamister.

Nusrafronten är känd för att ha några av de modigaste kämparna vid fronten. Men den fundamentalistiska rörelsen fokuserar nu på mycket effektiva humanitära program som snabbt håller på att vinna Aleppobornas lojalitet, skriver Sherlock.

Bland annat har Nusrafronten tagit över alla bagerier i de rebellkontrollerade delarna av staden. En del sköttes tidigare av Fria syriska armén (FSA) som har trängts ut under anklagelser om stöld och plundring. "Spontana regeringsvänliga protester bröt ut utanför bagerier där familjer köade för bröd, ibland flera dagar", skriver Sherlock.

Några sekunder efter att  Daily Telegraphs korrespondent kommer  till ett brödkö utbryter talkörer: "Allah, Syrien, Bashar! Alla här älskar Bashar al-Assad!"

I ett litet kontor anslutet till ett bageri i Miessehdistriktet i Aleppo, sitter studenten Abu Yayha framför en karta och planerar hur Nusrafronten ska ta grepp om brödet genom att sälja billigare än privata bagare. Oklart i reportaget är var Nusrafrontens spannmål kommer ifrån.

På globala jihadistiska hemsidor har Nusrafronten tagit på sig ansvaret för bilbomber och självmordsbombningar som har dödat hundratals civila såväl som militära mål i hela Syrien. För många syrier är Nusra synonymt med al-Qaida. Många av deras soldater är utländska jihadister, varav vissa har kämpat med al-Qaida i Irak.

Men i rebellkontrollerade delar av Aleppo har en ny shariadomstol  snabbt blivit en central makt. Den delas med tre andra hårdföra islamistiska grupper som är verksamma i rebellernas territorium: Ahrar al-Sham, Fijr al-Islam och Liwa Tawhid, men Jabhat al-Nusra har ledningen.

Flera män framför domstolen sade att några av brotten som lagförs är att "dricka alkohol" eller "fraternisera med kvinnor". Allt detta har förargat många Aleppobor, varav de flesta är moderata muslimer, skriver Sherlock.


red

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/9857846/Syria-how-jihadist-group-Jabhat-al-Nusra-is-taking-over-Syrias-revolution.html


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Seppo, Posted on 2/8/2013
Vilken övergripande makt är det som kontrollerar samtliga dessa rebellgrupperingar och därför har möjligheten att även spela dessa mot varandra? Är detta spel en illusion för att skapa en felaktig bild av situationen? För samtliga har väl fått vapen levererade med sionismens goda minne.


Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net