54 länder medverkar till USA-tortyr
Filed under utrikes on 2/7/2013 by Author: red.

54 länder medverkar till CIA-tortyr

Under åren efter 11 september 2001, drev CIA ett världsomspännande program för att hålla och förhöra misstänkta medlemmar av al-Qaida, ibland brutalt.

En ny rapport från Open Society Foundation beskriver CIA: s ansträngningar att bedriva tortyr sedan i olidlig detalj. Med hjälp av "extraordinära överlämnanden" (extraordinary renditions) tog CIA fångar till och från amerikanskt förvar utan rättslig process och överlämnade ofta fångar till länder som praktiseras tortyr. Open Society Foundation fann att 136 personer utsattes för  extraordinära överlämnanden och att 54 länder var delaktiga i den.

Sverige finns med på den skamliga listan. Dåvarande justitieminister Thomas Bodström har aldrig gjort avbön för detta och har till och med sagt att han skulle göra om det om han fick chansen.

Några av de länder som medverkade var officiellt motståndare till USA, som Iran och Syrien, men hade ett gemensamt intresse av att bekämpa terrorism. "Genom att engagera sig i tortyr och andra övergrepp i samband med hemlig internering och extraordinära överlämnanden", skriver chefen för Open Society Foundations utredare Amrit Singh i en rapport som släpptes tidigt på tisdagen, "bröt den amerikanska regeringen mot nationell och internationell rätt, och undergrävde därmed USA:s moraliska position och  stödet för sina bekämpa terrorism insatser runt om i världen. "

Iran har inte begått någon tortyr på uppdrag av CIA. Istället överlät det lugnt minst 15 av sina egna fångar till afghanska torterare i mars 2002. Sex av dem fördes vidare in i CIA: s hemliga fängelser.

Åtminstone en av dessa fångar, Tawfik al-Bihani, slutade i Guantanamo Bay.

Irans allierade Syrien begick tortyr på uppdrag av USA. Det mest kända fallet handlar om Maher Arar, en kanadensisk medborgare som greps i USA 2002  och skickades till Syrien under felaktiga intrycket att han var en terrorist. I Syrien satt Arar "fängslad i mer än tio månader i en liten grav-liknande cell, misshandlades med kablar, och hotades med elchocker av den syriska regeringen", skriver  Singh.

Men det var inte bara Arar. Minst sju till utlämnades till Syrien. Bland annat hamnade de i ett fängelse i västra Damaskus med "isoleringsceller som var ungefär lika stora som kistor." Syriska underrättelsetjänsten använder enligt uppgift något som kallas en "tysk stol" till "sträcka ryggraden", skriver Singh.

Många, många andra länder är delaktiga i överlämnanden. I en månad hade Zimbabwe hand om fem CIA-fångar som tagits från Malawi i juni 2003 innan de släpptes i Sudan. Enligt Muammar Gaddafi var Libyen en ivrig deltagare i CIA:s överlämnandesystem.

Den fullständiga listan över de 54 länder som stödde de "extraordinära utlämnandena" och där medverkade till tortyr eller själva bedrev tortyr, ser ut så här:

Afghanistan, Albanien, Algeriet, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bosnien-Hercegovina, Kanada, Kroatien, Cypern, Tjeckien, Danmark, Djibouti, Egypten, Etiopien, Finland, Förenade Arabemiraten, Gambia, Georgien, Grekland, Hongkong, Island, Indonesien, Iran, Irland, Italien, Jemen, Jordanien, Kenya, Libyen, Litauen, Makedonien, Malawi, Malaysia, Mauretanien, Marocko, Pakistan, Polen, Portugal, Rumänien, Saudiarabien, Somalia, Sydafrika, Spanien, Sri Lanka, Sverige, Syrien, Thailand, Turkiet, Tyskland,  Storbritannien, Uzbekistan, Zimbabwe och Österrike. Open Society Foundation utesluter inte ytterligare länder är inblandade.

Observera att ingen vet hur mycket av denna trafik som fortfarande pågår. Obama rådgivare John Brennan ska inom kort höras i kongressen innan han utnämns till CIA-chef. Det återstår att se om senatsutskottet kommer att avkräva Brennan besked om huruvida CIA fortfarande bedriver extraordinära överlämnanden, tillsammans med sina gamla vänner. Ingen amerikansk tjänsteman har dömts för tortyr, endast tjänstemän som skvallrat om tortyr.

Inga tjänstemän i Sverige som medverkat till utlämnandena har åtalats eller fått några som helst efterräkningar. Ansvarigt statsråd har friats av kamraterna i konstitutionsutskottet.

red


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Seppo, Posted on 2/7/2013
Israel med den sionistiska regeringen finns inte med bland länderna som stödde de "extraordinära utlämnandena". Märkligt!


Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net