FN undersöker drönarattacker
Filed under utrikes on 1/29/2013 by Author: red.

FN undersöker drönarattacker


FN har börjat undersöka konsekvenserna av drönarattacker i Palestina, Jemen, Somalia, Pakistan och Afghanistan. Kritiken mot användningen av drönare ökar i rask takt, eftersom civila ofta blir offer för drönarattacker. FN planerar att undersöka 25 fall av drönarattacker från amerikansk, brittisk och israelisk militär.

FN: s särskilde rapportör om mänskliga rättigheter och kampen mot terrorism, Ben Emmerson,  kommer att leda en grupp internationella experter. Han sa i torsdags dag att den "exponentiella'' ökningen i användningen av drönarteknik utgör "en verklig utmaning för folkrätten". 51 länder har f n militära drönare men det är bara ett fåtal som använt dem i krig hittills.

"De stater som använder denna teknik och de på vars territorium den används är enligt internationell lag skyldiga att inleda effektiva oberoende och opartiska utredningar av alla drönarattacker där det rimligen hävdas att civila offer har förekommit.''

Utredningen kommer att undersöka 25 attacker i Pakistan, Afghanistan, Jemen, de palestinska områdena och Somalia, attacker som enligt kritiker är liktydiga med "utomrättsliga'' mord.

Enligt den Londonbaserade Bureau of Investigative Journalism hade amerikanska drönarattacker i Pakistan sedan 2004 dödat 3 461 personer, varav nästan 900 civila.

Emmerson sade FN hade beslutat att utreda klagomålen som en sista utväg eftersom USA och dess allierade som borde ha gjort det inte hade gjort det.

Beroende på sina resultat, kan utredningen komma att rekommendera olika åtgärder. Emmerson tidigare har tidigare föreslagit att exempelvis dubbla drönarattacker, i synnerhet sådana där räddningsarbetare som kommer till undsättning efter en första sprängning blir offer för en uppföljande attack - skulle kunna klassas som en krigsförbrytelse.

Utredningen är ett resultat av en begäran från flera nationer, däribland Pakistan och två permanenta medlemmar i FN: s säkerhetsråd.

Rysslands röst 28/1


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net