Franska mord i Mali mörkläggs
Filed under utrikes on 1/28/2013 by Author: red.

Franska massmord mörkläggs


Staden Konna i centrala Mali, är av stor strategisk betydelse för att koppla de norra öknarna som kontrolleras av rebellerna med motorvägarna till de södra städer hålls av av den franska-stödda maliska juntan. Staden har återtagits av juntan efter flera dagar av franska attacker.

Men medan juntan frossar i sin "seger" och lovar att ta tillbaka resten av landet med fransk militär hjälp, har offensiven gett internationella journalister en första titt på "rebellkontrollerat" territorium.

Konna har stått under attack sedan 10 januari de franska flyganfall har uppenbarligen skördat många civila liv.

Mycket av Konna har förstörts i till synes slumpmässiga attacker, och bl.a. attackerade stridshelikoptrar och dödade en familj på fyra personer som lagade mat på gården i sitt. Minst 12 civila dödades av franska styrkor.

Västmedia, däribland SVT, rapporter enfaldigt om folklig entusiasm för den franska fanan men inget om de faktiska förluster som drabbar malierna.

Samtidigt är det helt uppenbart att den franska invasionen av Mali signalerar en omfattande satsning från USA och Nato att stärka kontrollen av hela Afrika.

Obama-administrationen skickade i förra veckan cirka 100 militära instruktörer till Niger, Nigeria, Burkina Faso, Senegal, Togo och Ghana - de nationer som är redo att skicka sina trupper till Mali.

Den amerikanska militären har börjat samtidigt tagit över transporterna av franska trupper och utrustning till Mali .


Källa: Jason Ditz på uruknet, xinhua
http://uruknet.info/?p=m94719&hd=&size=1&l=e


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net