Myrdalpris till Maj Sjöwall och Gabriela Pichler
Filed under inrikes on 1/28/2013 by Author: red.

Myrdalpris till Maj Sjöwall och Gabriela Pichler

Jan Myrdalsällskapets styrelse har på styrelsemötet 2013-01-15 beslutat att Jan Myrdals stora pris – Leninpriset för 2013 ska tilldelas författaren Maj Sjöwall med motiveringen:

”Med sin breda, klassiska skildring av ett Sverige i brytningstid har Maj Sjöwall och Per Wahlöö med unik konstnärlig medvetenhet och sociologisk skärpa visat hur brottet föds ur vårt samhälle, att den kriminella handlingen är ett symptom och brottslingen själv ett offer. Sjöwall/Wahlöös polisromaner har förnyat en hel genre och inspirerat nya generationer av samhällskritiska författare, som i sin tur erövrat en hel värld.”

Jan Myrdalsällskapets styrelse har samtidigt beslutat att Jan Myrdals lilla pris Robespierrepriset för 2013 ska tilldelas filmaren Gabriela Pichler med motiveringen:

”Gabriela Pichler tilldelas 2013 års Robespierrepris för sitt manus och sitt regiarbete med sin första långfilm ´Äta, sova, dö´. Filmen lyfter fram arbetslösheten i Sverige, särskilt med tyngdpunkt på ungdomars förhållanden. ´Äta, sova, dö´ är en både gripande och angelägen film om unga människors utsatthet, samtidigt som den inger en känsla av hopp och framtidstro.”

Priserna delas ut av Jan Myrdal personligen lördagen 13 april på Varbergs teater och består förutom av ett diplom också av pengar. Prissumman för Jan Myrdals stora pris – Leninpriset är 100.000 kronor och för Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset 10.000 kronor. Det stora priset tilldelas en olydig konstnär/författare som uthålligt arbetar i Jan Myrdals mot överheten upproriska anda och det lilla priset en ung författare/konstnär, som arbetar i samma anda.

Tidigare pristagare till det stora priset är Mattias Gardell, Roy Andersson, Maj Wechselmann och Sven Lindqvist. Det lilla priset har tidigare tilldelats Kajsa Ekis Ekman, Martin Schibbye och Jenny Wrangborg.


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net