Plus 5 miljoner arbetslösa i år
Filed under inrikes on 1/27/2013 by Author: red.

Plus 5 miljoner arbetslösa i år


Den globala arbetslösheten är rekordhög i spåren av den finansiella krisen, säger en FN-rapport. En ökning av arbetslösheten på 5,1 miljoner väntas under 2013, vilket påverkar världens ungdom hårt i ett klimat av kvävande åtstramning och ekonomisk instabilitet.

Internationella arbetsorganisationen (ILO) har släppt sin årliga rapport om den global sysselsättningen. Där sägs att cirka 197 miljoner människor var utan arbete under 2012, en ökning med 4,2 miljoner.

Det är ingen tvekan om att en del av skulden till situationen bärs av den nyliberalism med epicentrum i USA som predikar en procyklisk politik som på kort sikt förvärrar krisen - samtidigt om den ställer ut löften om förbättringar på sikt.

Genom att låsa in finanspolitiken i en rigid bur och kasta bort nyckeln kan förslag till förändringar
avfärdas som "hål i huvudet" (Heidi Avalon i God Morgon, världen 27/1 om Stefan Löfvéns förslag att använda den offentliga upphandlingen som sysselsättningsinstrument).

I själva verket speglar statistiken bara en del av den mardröm som den globaliserade kapitalismen i kombination med återgång till laissez-faire-politik har åstadkommit.

Över 39 miljoner människor lämnade arbetsmarknaden förra året på grund av den allt dystra utsikterna.


I dokumentet understryks att ungdomen drabbas hårt. För närvarande finns det runt 73,8 miljonermänniskor i åldern mellan 15 och 24 utan arbete i världen. I s.k. avancerade ekonomier har runt 35 procent av de arbetslösa ungdomarna varit arbetslösa i mer än sex månader.


Ett tidens tecken är att Philippe Dubost, en arbetslös fransman, erbjuder sig själv till salu på Amazon. För 999 999 dollar kan en hågad arbetsgivare köpa honom för gott. Men eftersom det bara finns en (1) vara i lager uppmanas spekulanter att skynda sig.

Genom detta reklamtrick lyckades Dubost få kontakt med ett hundratal företag som säger sig vara intresserade.

red

läs mera på RT.com
Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net