CIA-läcka dömd till 30 månader
Filed under utrikes on 1/25/2013 by Author: red.

CIA-läcka dömd till 30 månader


En f d CIA-tjänsteman, John Kiriakou, dömdes idag fredag till till 2 ½ års fängelse  för vad kritiker av hans åtal kallar falska anklagelser från justitiedepartementet.

Kiriakou hade kommit att vända sig mot CIA:s s k waterboarding och hade i kontakterna med en journalist nämnt ett namn på en CIA-man som sysslat med tortyr. Detta namn publicerades aldrig. Men gärningen var ändå nog för att den amerikanska s k rättvisan skulle slå till.

Observera att den som utövar tortyr går fri, den som knystar om tortyren döms.

Kiriakou är den enda person som åtalas i samband med tortyr program det senaste decenniet.

Under president Obama har fler whistleblowers åtalats än alla andra presidenter tillsammans, trots löften under hans första presidentvalskampanj att skydda uppgiftslämnare.

Federala åklagare hade ursprungligen åtalat Kiriakou för brott mot spionerilagen som kunde ge upp till 35 år, men genom en överenskommelse med den ruinerade Kiriakou om att han skulle erkänna sig skyldig på en punkt, reducerades åtalet.

Kiriakou var den första CIA-anställde som offentligt erkände och beskrev tortyrprogrammet som frodades under Bush-administrationen.

På tröskeln till domstolen möttes Kiriakou av anhängare som visade ett porträtt av Kiriakou av Robert Shetterly i serien "Americans who Tell the Truth" . Kiriakou hyllades för sitt motstånd mot "detta lands flagranta användning av tortyr och dess försök att rättfärdiga denna användning."

Red
Källa: Salon.com, commondreams.com,RT.com


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net