Svensk trupp till Mali?
Filed under inrikes on 1/15/2013 by Author: red.

Svensk trupp till Mali?


Det är svårt att uppfatta Sverige som något annat än ett litet aggressivt
imperialistland. Ett land som exporterar mest dödsbringande vapen per capita  än något annat land i världen. Ett land som helt har ställt om sin krigsmakt  för att kunna angripa andra suveräna stater och folk. Ett land som ställer upp nära nog varenda större kolonialkrig som utvecklas av USA och dess  allierade. När kolonialmakten Frankrike som i militärt och ekonomiskt avseende aldrig lämnat Västafrika nu börjar ett massivt bombanfall mot den nyligen utropade staten Azawad i Mali jublar Sveriges utrikesminister.

Och när uppgifter kommer om 100-tals döda, bland dem barn och andra icke-stridande, under de massiva franska bombanfallen utropar utrikesminstern:
- Jag tror att det var nödvändigt och jag tror att det var bra.(2)

Nationaliströrelsen som blev ett alqaida-monster
Staten Azawad utgör den norra delen av Mali och befolkas till stora delar av den  tuaregiska folkgruppen. Bakom den nationalistiska rörelsen står främst organisationen The National Movement for the Liberation of Azawad (MNLA).

Denna organisation är av allt döma sekulär men det finns också andra mindre  grupper som har en religiös agenda som t.ex. Ansar Dine.

Enligt BBC så är MNLA:s styrkor lika stora som de andra grupperna tillsammans. (1) Men  krigshetsarna rycker som vanligt ut för att demonisera de som är föremål för  de koloniala angreppskrigen. Den ständigt trogne krigspropagandisten  Wolfgang Hansson skriver i Aftonbladet med sedvanlig självsäkerhet att Frankrike tvingades "göra ett val; sätta in fransk militär eller låta de al-Qaidainspirerade islamisterna ta över hela Mali.". Med en enkel undersökning hade han kunnat få fram att det påståendet saknar grund.

Alltså, antingen gör han ingen undersökning eller så räknar han med att  ingen bryr sig om "otäcka islamister". Den franska taktiken för att dämpa kritiken går ut på att försöka täcka över den nationalistiska rörelsen med  ett al-qaidamonster.

Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter stämmer in i kören
om kriget mot "islamisterna". MNLA syns inte till i rapporteringen. Är det inte märkligt? Jag rekommenderar er som uppriktigt intresserade av vad som händer i Mali att gå in på MNLA:s franskspråkiga hemsida. Där finns en del  material också på engelska. (http://www.mnlamov.net/english.html).

Svensk militär till Mali

Enligt Bildt så skall Sverige inom den närmsta tiden skicka militära
"utbildare" till Mali. Danmark deklarerade igår att de kommer skicka ett Herculesplan för stödja det franska angreppet på tuaregernas nybildade  Azawad. Frankrike koloniserade tuaregernas land på 1800-talet och mötte  redan då ett hårt motstånd, ett motstånd som uppenbarligen fortfarande  lever. Den koloniala perioden i världshistorien är inte över och bombkriget  kräver demonisering av offren för att hålla uppe entusiasmen. Och vad skall  man göra? Stäm in i kören, tig eller agera. Välj själv.

Erik Jonsson

(1). Mali Crisis, Whos who? (http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-17582909)

(2) http://www.svd.se/nyheter/utrikes/omvarldens-stod-strommar-till-mali_7819282.svdFler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net