Styrelsemedlem i Expo kränker serber
Filed under inrikes on 1/15/2013 by Author: red.

Styrelsemedlem i Expo kränker serber


I början av oktober gästades radioprogrammet P1-morgon av två framstående människorättsaktivister, varav en – Robert Hårdh från Civil Rights Defenders – också är styrelseledamot i stiftelsen Expo. Med anledning av den pågående Pridefestivalen i Belgrad fällde gästerna flera kränkande uttalanden om serber och deras religion och inslaget blev föremål för över 30 anmälningar, huvudsakligen från upprörda svenskar med serbiskt påbrå. Anmälarna protesterade bl.a. mot att programledaren inte distanserade sig från påståenden om att den serbisk ortodoxa kyrkan ”alltid varit en negativ kraft” och att serberna i avsaknad av krig där de kan mörda andra etniciteter nu ägnar sig åt att förtrycka etniska minoriteter och HBT-personer.

Inslaget, som uppmärksammades i internationell press, friades i slutet av december. Granskningsnämnden tillämpade det enkla förfarandet som gäller för uppenbart oviktiga fall. Föreningen Justitia Pax Veritas (JPV) lämnade förra veckan in en begäran om omprövning bl.a. med hänvisning til att nämnden, i strid med sin praxis, inte tillämpat den s.k. demokratibestälmmelsen som innebär en skyldighet att markera avståndstagande från uppenbart kränkande uttalanden om folkgrupp.

Nedan följer ett utdrag ur JPV:s begäran om omprövning som publicerats på föreningens hemsida:

”Förutom att vara generalsekreterare för Civil Rights Defenders sitter Robert Hårdh i styrelsen för stiftelsen Expo. Expo har gjort sig känd för sin kamp mot antisemitism och islamofobi. Hur skulle Granskningsnämnden bedöma ett inslag i vilket uttalanden fälls med innebörden att det islamiska samfundet eller islam 'alltid varit en negativ kraft'? Eller där någon sammankopplar kriget mellan palestinier och judar med homofobin i Israel och i det sammanhanget hävdar att judiska samfundet eller judendomen ”alltid varit en negativ kraft”? Sådana påståenden skulle med rätta anses uppenbart kränkande med – bland annat – fällande beslut i Granskningsnämnden som följd. Om Granskningsnämnden på allvar respekterar principen om allas likhet inför lagen, som är inkorporerad inte bara i Radio- och tv-lagen utan också i grundlagen, ska den vid omprövningen fälla det aktuella radioinslaget för att ovan nämnda uttalanden är rasistiska och uppenbart kränkande mot människor med viss nationalitet och religion.”

Det här är inte första gången som Expo-anknutna personer kopplas till antiserbiska utspel. När radioprofilen Gert Fylking i våras JK-anmäldes efter att ha kallat serber ”psykopater”, ”breivikar”, ”dumma i huvudet” och ”svin” blev han försvarad av en annan styrelseledamot i Expo, Robert Aschberg. Även Expo-profilen Lisa Bjurwald, försvarade Fylkings rasistiska utspel trots att Fylking bett om ursäkt pga. sina uttalanden.

Balkanpuls.se


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net