Större än Nobelpriset
Filed under inrikes on 12/12/2012 by Author: red.

Större än Nobelpriset

Den ryska affärsmannen Jurij Milner, som har gjort sin förmögenhet på framgångsrika investeringar i Internet-företag har valt att instifta ett pris som kan bli en allvarlig konkurrent till det prestigefyllda Nobelpriset.

Tre miljoner dollar om året kommer Milnerstiftelsen att dela ut årligen för enastående prestationer inom fysik - mer än dubbelt så mycket som Nobelkommittén delar ut. Nobelpriset har nyligen sänkts till följd av dåliga aktieplaceringar.

Redan i juli i år delade Milnerstiftelsen ut 33 miljoner dollar . Priserna gick till nio fysiker som Milner själv valt ut. Han studerade fysik på åttiotalet i Moskva.

De nio vinnarna har nu i sin tur valt ut tre kandidater till tremiljoner-priset 2013 - och förresten också tilldelats vardera 3 miljoner som specialpris till fysikern och författaren Stephen Hawking och upptäckarna av Higgsbosonen vid CERN i Genève.

Nominerade till 2013 års pris är Joseph Polchinski (University of California, Santa Barbara) och Aleksander Poljakov (Princeton University), som utvecklat strängteorin. De priserna vore omöjliga enligt Nobelstiftelsens strängare krav på att teorier ska ha bekräftats i experiment.

http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/fundamental-physics-prize-russe-macht-physik-nobelpreis-konkurrenz-a-872194.html#ref=rss


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net