Fyra Nobelpristagare protesterar
Filed under inrikes on 11/29/2012 by Author: red.

Fyra Nobelpristagare protesterar


Tre pristagare krävde på onsdagen att Nobelstiftelsen i Stockholm ska återkalla fredspris 2012 till EU.

De tre, Mairead Maguire, Desmond Tutu och Adolfo Peres Esquivel framhöll tillsammans med sju kända fredsaktivister i en skrivelse att Alfred Nobel önskade att stödja dem som arbetar för en demilitariserad global fredsordning byggd på samarbete, fördrag och nedrustning, och att en sådan global fredsambition inte är någon uttalad avsikt i EU-samarbetet.

"Unionen bygger militär styrka istället för att söka alternativ till upprustning och våld", sade de tre vinnarna i brevet, som även undertecknats av Bruce Kent, tidigare ordförande för Internationella fredsbyrån, som vann fredspriset 1910.

Fredsbyrån, IPB, bad i förra veckan svenska myndigheter att anta ett temporärt beslut att stoppa utbetalningen av prissumman till  EU.

- Problemet är att Nobelpriset har förlorat fokus, i dag har vi ett pris för "fred" i sin största allmänhet, säger IPB:s medordförande Tomas Magnusson, som beklagar att det norska parlamentet utser en kommitté som är emot idén med Nobelpriset och nonchalerar dess ändamål .

Genom en
otillåten ändring av syftet använder kommittén fondmedel  till att främja sin egen politiska dagordning. Enligt Magnusson har det aldrig varit tydligare än under 2012. Människor överallt, i alla delar av världen, har berövats en unik gåva som skulle skydda människors överlevnad och välfärd, och de har anledning att vara mycket upprörda, avslutar han.

Nobelpristagare protest 2012:

Kontaktpersoner:

Peter Kolbe, 69120 Heidelberg, Tyskland - Tel: 49 176 322 63 720: post: p.kolbe @ nobelforpeace-summits.org

Mairead Maguire, Nordirland

Desmond Tutu, Sydafrika

Esquivel, Argentina

Bruce Kent, London, UK

Fredrik S. Heffermehl, Oslo, Norge - 47 917 44 783

Tomas Magnusson, Göteborg, Sverige - Tel. +46 708 293197


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net