Libyenkrigets geopolitik
Filed under inrikes on 11/26/2012 by Author: red.

Libyenkrigets geopolitik

Den svenska insatsen i Libyenkriget 2011 genomfördes under stor politisk enighet. Svenska medier och opinionsbildare presenterade nästan utan undantag kriget som frihetslängtande människors uppror mot en avskydd diktatator. Genom en ingående granskning av tillgängliga källor visar Ola Tunander att konflikten i Libyen inte bara var betydligt mer komplicerad utan att inbördeskriget i Libyen redan från början utkämpades med utländskt deltagande på rebellsidan. Upproret var noga planlagt, liksom anklagelserna om igångsatt eller befarat folkmord samt hela strategin för att med mänskliga rättigheter som täckmantel motivera ett storskaligt angrepp lett av Frankrike, Storbritannien och USA och med användande av styrkor från Qatar för att leda rebellstyrkorna på marken. De värsta och flesta förbrytelserna under striderna begicks av rebellerna.
 
Libyenkrigets geopolitik är en kritisk granskning av Libyenkriget 2011. Tunander visar hur överdriven, snedvriden och förvriden mediernas rapportering var. Boken försöker ge en mer balanserad bild av Libyenkriget 2011.
 
Ola Tunander: Libyenkrigets geopolitik. Humanitär intervention eller kolonialkrig?
Förord av Anders Björnsson
Översättning: Christer Lundgren
ISBN: 978-91-87393-00-6
Danskt band 120 sidor
Direktpris 100 kr
 
Socialistiskt Forum 1 december på ABF-huset i Stockholm
Ola Tunander i samtal med Anders Björnsson om det krig som utspelades i Libyen 2011 utifrån sin bok Libyenkrigets geopolitik. Humanitär intervention eller kolonialkrig?

Lördag 1 december 2012, kl. 14-15
Socialistiskt Forum
Sal: Hägersten/Skarpnäck
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net