Förtigen utmärkelse
Filed under inrikes on 9/30/2012 by Author: red.

Förtigen utmärkelse

Torsdagen den 27 september, under en middag vid Bokmässan i Göteborg, tilldelades Ingmar Karlsson Natur och Kulturs Johan Hansson-pris på 100 000 kronor för årets bästa fackbok. Boken i fråga är ”Bruden är vacker men har redan en man. Sionismen – en ideologi vid vägs ände?”. Bokens författare har på ledarplats i en av huvudstadstidningarna utnämnts till antisemit och sådana anklagelser har även haglat över honom på bloggar och debattsajter. Inför Bokmässan ansågs Karlssons bok i faktadelen vara i klass med Herman Lindqvist famösa memoarer (SvD 26/9). Under ett mässamtal mellan Karlsson och Göran Rosenberg envisades den senare med att av Karlsson begära fotnotsreferenser, vilket inte är det normala i populärvetenskapliga framställningar – och de saknades också mycket riktigt i den bok som fick förra årets Johan Hansson-pris, Henrik Berggrens Olof Palme-biografi.

 Det sionistiska råskället mot granskande historiker och utforskare av denna rörelses historia tilltar i takt med att den israeliska krigspolitiken når nya retoriska höjder – och i israelisk politik brukar avståndet mellan retorik och realitet inte vara särskilt stort. Ingmar Karlsson, en ständigt skrivande före detta diplomat, har uppvisat ett beundransvärt intellektuellt mod och oberoende när han har tagit till orda i böcker om Mellanöstern, Turkiet, men också om Kina och om Europas minoritetsbefolkningar – på tvärs mot mainstraem-propagandan. Med boken om sionismens historia borde han i ett normalt andligt klimat ha öppnat en förutsättningslös debatt om hur den israeliska statens obalanser ska kunna rättas till, i syfte att göra livet drägligt för alla som bebor det palestinska området. Men i Sverige är den sionistiska lobbyn numera så väl organiserad och högljudd att det försöket föll platt till marken.

 

Inte heller har utmärkelsen – Johan Hansson-priset – kommit att uppmärksammas i de större medierna. Detta kan ändra sig – och då får vi se om Natur och Kultur står pall för attackerna eller om de måste begära prispengarna tillbaka, inför nästa sionistiska anstormning.

Sven Hofman


Fler artiklar i samma ämne
Det finns inga andra artiklar i samma ämne här, men använd gärna sökmotorn!


Lämna gärna en kommentar!
  (Klicka på länken Lämna en kommentar! använd sedan formuläret och skriv ditt riktiga namn (inga alias tack!)

Lämna en kommentar!Developed by Expinion.net